Watermolens in Twente en de Achterhoek

Alle dertien Twentse en Achterhoekse watermolens.

De meeste molens malen nog dankzij de inzet van vele vrijwillige molenaars. De watermolens behoren tot het mooiste en belangrijkste erfgoed in Twente en de Achterhoek. Twaalf zijn er inmiddels geheel gerestaureerd. De dertiende, Den Helder in Winterswijk, komt de komende tijd aan de beurt.

 

Watermolen Oele hengelo

Watermolen Den Haller Diepenheim

 

Hoog water

Voor de watermolens vormt hoog water nauwelijks een probleem. De meeste molens zijn gebouwd in de brongebieden of bovenlopen van kleine beekjes. Alleen molens die verderop langs beken en riviertjes liggen (Mallumse Molen in Eibergen, Singraven in Denekamp en Berenschot in Winterswijk) hebben in het verleden met hoog water te kampen gehad.

 

Watermolen Mast Vasse

Watermolen Mallumse Molen Eibergen

 

Laag water

De meeste molens hebben zeker in droge periodes te weinig water. Om die reden werden voor de watermolens molenkolken aangelegd om voldoende water op voorraad te hebben.Nog steeds kunnen molens zoals de Noordmolen in Ambt Delden of Herinckhave in Fleringen niet malen bij droogte.

 

 

Watermolen Herickhave Tubbergen

 

Watermolen Frans Mander

Euwenlang bouwen

Veel molens zijn veelvuldig herbouwd of verbouwd. De eerste bouwdatum gaat vaak honderden jaren terug. Verschillende molens in de regio zijn echter niet meer compleet. Vaak is alleen de korenmolen over. Veel molens hadden vroeger meerdere raderen en gebouwen, waar graan werd gemalen en in een afzonderlijke molen olie werd geperst.

Watermolen Singraven Denekamp

Watermolen Singraven Denekamp

 

Watermolen De stenen tafel Borculo

Culinair

Het is opvallend dat bij de meeste watermolens restaurants en terrassen zijn ontstaan die grote bekendheid genieten.In Borculo wordt in de Stenen Tafel door Raymond Prinsen zelfs op Michelinsterren-nveau gekookt. Martin Bels in Mander vermaakt zijn gasten periodiek met het zingen van Italiaanse opera's. En de dochter van molenaar Willem Buunk van Berenschot molen in Winterswijk over het menu en de natuur rond de molen.

 

Watermolen  Den Helder Winterswijk

 

Watermolen Berenschot Winterswijk

Mooiste plekjes

De meeste molens liggen op de mooiste plekjes in de regio. Zo vallen de molens van Frans en Bels in Mander en de Berenschotmolen in Winterswijk zelfs onder Natura2000, gebieden met de mooiste en meest kwetsbare natuur in Europa. Bij vrijwel alle watermolens worden typische beekvogels als de ijsvogel en de grote gele kwikstaart regelmatig gezien. Bij Den Helder in Winterswijk met het naastgelegen restaurant De Gulle Waard kunnen 's zomers roeibootjes worden gehuurd voor prachtige boottochtjes op de Slinge.En bij de Mallumse Molen legt soms de Berkelzomp aan, een replica van een klein vrachtbootje dat vroeger werd gebruikt om goederen over de Berkel te transporteren.

Watermolen Bels Mander

 

 De Noordmolen Twickel (Delden)

Informatie

Vrijwel alle watermolens hebben een eigen website op internet. Uitvoerige informatie over alle watermolens in Nederland, inclusief de molens in Twente en de Achterhoek, is te vinden op www.waterradmolens.nl

 

Oosterdorper watermolen Haaksbergen

 

 

Bezoek

Veel molens zijn te bezoeken op bepaalde openingsdagen. Ook worden hier en daar nog producten van molenaars verkocht.

 

 

 

 

 

 

 Bron: TC Tubantia